Saradnja sa Jifeng Automotive Interior BiH
  • 18.08.2023.

Saradnja sa Jifeng Automotive Interior BiH

Kompanija Jifeng Automotive Interior BiH osnovana je u maju 2018. godine i u vlasništvu je Jifeng Automotive Interior Gmbh Njemačka sa sjedištem u Kitzingenu. Nakon osnivanja Jifeng BiH se bavi proizvodnjom presvlaka za autodijelove, navlake za glavu i naslone za ruke. Sarađuju sa velikim evropskim proizvođaćima automobila kao što su BMW, Audi, VW, Daimler-Mercedes, Škoda Auto. U BiH kompanija je smještena na dvije lokacije, Žepče i Zenica. U Žepču je zaposleno 311 radnika i u tom dijelu se odvija šivenje naslona za glavu i naslona za ruke i iz tog pogona sedmično se proizvede oko 110.000 komada. Zbog potrebe za proširenjem poslovnih aktivnosti u području montaže za interijere automobila osnovana je podružnica u Zenici. U krugu nekadašnje kompanije Metalno u hali površine od 2400m2 smješteni su trenutni proizvodni kapaciteti, 178 radnika koji sedmično proizvedu oko 28.000 komada. A čisti se prostor u okviru fabričkog kruga od oko 7.000m2 na kojem će se izgraditi i postaviti još jedna proizvodna hala. Cilj je da se kompletno sjedište auta radi u BiH. U završnoj fazi proizvodnje naslona potrebna je završna kontrola komada koji idu nakon toga u seriju a potrebno je vršiti kontrolu i toku same serijske proizvodnje. Takvu vrstu kontrole koja pruža preciznost, efikasnost i brzinu pruža 3D skeniranje. 3D skener kojeg posjeduje CNT pruža mogućnost te vrste kontrole. Od početka godine na zahtjev JIfenga CNT vrši probne kontrole pomoću 3D skenera i prolazi određene faze da bi bili prihvaćeni od uprave kompanije za vanjskog saradnika za ove poslove. Jedan od uslova je bio i standard ISO 9001 CNT posjeduje. Isti posao skeniranja radi i firma iz Češke sa kojima Jifeng ima saradnju duži period. Do sada CNT je potpisao ugovor o saradnji, prošao sve potrebne tehničke i administrativne uslove i postepeno ulazi u zadane kapacitete kontrole.