Posjeta predstavnika Bečkog holdinga Wiener Stadtwerke
  • 27.06.2024.

Posjeta predstavnika Bečkog holdinga Wiener Stadtwerke

U posjeti „Centru za napredne tehnologije u Sarajevu“ bio je Rene Pollaschek stručnjak za vodik i plin Bečkog komunalnog holdinga Wiener Stadtwerke koji je bio učesnik šestog Sarajevo Innovation Summit. Razgovarano je o mogučnostima saradnje, a nakon posjete laboratoriji za hidrogen u Centru još su se više potvrdile ideje i mogučnosti o kojima je ranije razgovarano. još tokom prošle godine kada je delegacija Grada Beča posjetila ustanovu. Wiener Stadtwerke je holding koji se brine o komunalijama grada Beča. Za to se brine gotovo 17.000 zaposlenih u područjima energetike, mobilnosti te pogreba i groblja. S grupacijskim odjelima Wien Energie, Wiener Netze, Wiener Linien, Wiener Lokalbahnen, Wipark kao i Burial Vienna i Cemeteries Vienna, ostvaruje sedam milijardi eura kao sveobuhvatni pružatelj infrastrukturnih usluga. To ga čini jednim od 15 najvećih preduzeća u Austriji. Od 1999. godine, kada je u Beču pokrenut prvi program zaštite klime, emisije CO2 po glavi stanovnika pale su za gotovo 40 posto. Kad je riječ o daljinskom grijanju, grad je sada jedan od uzora europskih metropola, a mreža javnog prijevoza postala je sve gušća i ekološki prihvatljivija. Grad Beč je postavio cilj postići klimatsku neutralnost do 2040. godine. Vodik će igrati važnu ulogu, posebno u sektorima energetike i mobilnosti.